Normal_appels_fruit__compfight_

De CAH Vilentum hogeschool en de jongerenbeweging Youth Food Movement (YFM) slaan de handen ineen. Samen staan zij voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van voedselonderwijs. Dit is nodig omdat het voedsellandschap snel verandert. Vanaf 1 september 2016 kunnen studenten beginnen aan de gezamenlijk ontwikkelde opleiding Food Entrepreneurship. Voedselondernemers in spé, vanuit de hele wereld, wordt een interdisciplinaire kijk op het veranderlijke voedsellandschap geboden. In één jaar tijd starten zij hun eigen voedselonderneming en leren zij hoe zij anno 2016 zo goed, schoon en eerlijk mogelijk zaken kunnen doen. Dit meldt YFM.

Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Trends volgen elkaar in rap tempo op, en data en technologie bieden nieuwe mogelijkheden voor onze voedselvoorziening. Om deze veranderingen bij te houden moet ook het voedselonderwijs gaan veranderen. Het CAH Vilentum, een van de grootste landbouwscholen van Nederland, ziet dit in en lanceert een nieuwe opleiding.

Deze opleiding wordt samen met de Youth Food Movement (YFM), de jongerenbeweging van Slow Food, ontwikkeld. YFM organiseert al 7 jaar de YFM Academie, een programma van 6 maanden waarin jonge food professionals en studenten op reis gaan door het Nederlandse voedsellandschap. Eerder pleitte YFM-directeur Joszi Smeets dat het groene onderwijs zich meer op duurzaamheid en ondernemerschap moet richten tijdens het rondetafelgesprek dat woensdag 3 februari met de vaste Kamercommissie voor Economische zaken werd gehouden over het WRR rapport ‘Naar een voedselbeleid’.

In de bachelor Food Entrepreneurship leren studenten naar de voedseltransitie te kijken en gaan ze op bezoek bij koplopers uit het voedselsysteem. Boeren, verwerkers, retailers en startups die op een duurzame en creatieve manier succesvol ondernemen en business-kansen zien in deze transitie. Daarnaast gaan ze aan de slag met hun eigen voedselonderneming en maken deze in een jaar tijd startklaar.

© Nationale Onderwijsgids