Foto: Louise Mars

Groenhorst Almere is de winnaar van de Onderwijsprijs Flevoland 2013-2015 met het project ‘Gezonde School’. Jan-Nico Appelman, gedeputeerde voor o.m. Onderwijs en Economische Zaken, heeft donderdag de ‘Bronzen Olifant’ uitgereikt op de school. Met het winnen van de Onderwijsprijs Flevoland dingt Groenhorst Almere mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2015 in Rotterdam wordt uitgereikt. 

Groenhorst Almere organiseert al jaren de projectweek ‘Gezonde School’. Een week lang worden allerlei praktische leeractiviteiten aangeboden die de leerling inzicht geeft in welzijnsaspecten die van belang zijn voor een gezonde levensstijl. De VMBO-leerlingen in leerjaar 1 en 2 worden ‘ondergedompeld en voorgelicht’ door docenten van Groenhorst Almere en medewerkers van externe organisaties.
De jury is bijzonder gecharmeerd van dit project en schrijft in haar rapport:
‘Er zijn weinig scholen die dit thema zo veelomvattend en langlopend hebben uitgewerkt als Groenhorst Almere. De week staat ook niet op zich, maar is een voorbeeld van de wijze waarop men een gezonde leefstijl in “het DNA van de hele school” wil zien te krijgen.’
De jury vindt het origineel dat het project zich niet alleen richt op de leerlingen, maar ook op ouders en docenten. Dat maakt de kans groter dat er daadwerkelijk een verandering tot stand komt met betrekking tot gezond leven.
De jury heeft bewondering voor de wijze waarop dit project met grote vasthoudendheid en doorzettingsvermogen blijvend zijn plek heeft gevonden in de schoolpraktijk. Het is ook goed overdraagbaar naar andere scholen.
Bauke Houtsma, directeur van Groenhorst Almere: ‘Deze prijs is een waardering waar we bijzonder blij mee zijn en die een stimulans is voor alle energie die jarenlang in dit project is gestoken, maar tevens voor al het goede en mooie werk dat dagelijks door gemotiveerde teams wordt uitgevoerd.’
In de categorie basisonderwijs wordt dit jaar geen prijs uitgereikt.
De Onderwijsprijs Flevoland is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie (INOP) en de provincie Flevoland en heeft als doel de creatieve kanten van het onderwijs voor het voetlicht te brengen. De prijs wordt sinds 1993 elke twee jaar toegekend.