Normal_14090438714_33bec862fe_z

(Novum) - Vakbonden en werkgevers in het mbo hebben een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond donderdag gemeld. De nieuwe cao gaat op 1 augustus in. De lonen gaan vanaf die maand met 1,2 procent omhoog.

In het voortgezet onderwijs kregen werknemers er hetzelfde percentage bij. Hoeveel de werknemers er volgend jaar bij krijgen hangt af van het bedrag dat het kabinet beschikbaar stelt, aldus de AOb, die van een 'redelijk compromis' spreekt.

In de plannen werd naast de loonverhoging onder meer afgesproken dat er een nieuwe, versoberde seniorenregeling komt. De gebruikers van het huidige pensioenplan komen in een overgangsregeling terecht.

Geld dat door de uitgeklede regeling wordt bespaard, wordt in het budget voor duurzame inzetbaarheid gestopt. Elke werknemer krijgt vijftig uur om die tijd naar eigen inzicht te besteden om het onderwijsprogramma te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om teamoverleg of scholing, meldt de werkgeverskoepel MBO Raad.

De partijen moeten hun achterban nog raadplegen. Uiterlijk 4 juli moet duidelijk zijn of het akkoord wordt geaccepteerd. In het mbo werken 55 duizend mensen.

De afgelopen maanden voerden werknemers actie voor een nieuwe cao. Volgens de AOb hebben de acties bijgedragen aan het akkoord.