Normal_logo_staking_mbo

Overmorgen is de landelijke staking van het middelbaar beroepsonderwijs. Al ongeveer 1700 docenten en ondersteuners hebben zich al gemeld voor de de stakingsactie in de hoofdstad. In Den Haag is de animo om te staken echter veel minder dan in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Het is daarom onwaarschijnlijk dat 15 mei MBO-scholen in de Haagse regio zullen sluiten. Dit meldt Omroep West.

De Algemene Onderwijsbond houdt bij hoeveel stakers zich per regio melden. Vanuit de regio Den Haag hadden zich maandagavond 22.00 uur in totaal 41 docenten gemeld. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam stond de teller toen al op respectievelijk 158, 147 wen 104 stakers.

Bestuurder Thjis den Otter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vermoedt dat de belanstelling uit Den Haag minder is omdat Haagse mbo-instellingen een maand geleden ook al actie hebben gevoerd. Waarschijnlijk zullen mbo's in deze regio donderdag dan ook niet (volledig) dichtgaan. Wel kunnen er roosterproblemen ontstaan.

Na vier regionale acties verspreid over het land is morgen de eerste landelijke staking. De sector staakt voor een betere cao. De onderhandelingen met de  werkgeversorganisatie MBO Raad over de arbeidsovereenkomsten zit al tijden muurvast. Met de staking willen de bonden de werkgevers dwingen op hun eisen in te gaan.

© Nationale Onderwijsgids