Omtzigt vindt het 'pijnlijk' dat staatssecretaris Toeslagen nog nodig is

NSC-leider Pieter Omtzigt vindt het "pijnlijk" dat ook in het nieuwe kabinet een staatssecretaris nodig is die zich bezighoudt met de afhandeling van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Juist de gedupeerden die het zwaarst getroffen zijn, wachten vaak nog altijd op herstel, benadrukt hij in een Kamerdebat over de kwestie.

In het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn geen gedetailleerde afspraken gemaakt over hoe het verder moet met het toeslagenherstel. Omtzigt zegt dat de toekomstige staatssecretarissen Toeslagen en Rechtsbescherming - beide posten gaan naar NSC - daarmee ook de nodige ruimte hebben om met oplossingen te komen.

Miljarden euro's naar toeslagenherstel 

De financiële ruimte daarentegen is niet onbeperkt, erkent hij. "Cheques zijn niet blanco. Dit moet opgelost worden, maar wel op een nette manier." Met het toeslagenherstel zijn al vele miljarden euro's gemoeid, maar afhankelijk van de keuzes die het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer maken, kan de rekening nog fors verder oplopen.

Commissie Werkelijke Schade 

Alle gedupeerden hebben sinds 2021 een eenmalig bedrag van 30.000 euro ontvangen. Voor degenen die het hardst geraakt werden door de ontspoorde jacht op toeslagenfraude bij de Belastingdienst, is de Commissie Werkelijke Schade ingericht. Maar die heeft nog maar zo weinig voor elkaar gekregen, dat Omtzigt spreekt van "de Commissie Werkelijke Schande".

Door: ANP