Gratis lespakket over de bescherming tegen de zon voor kinderopvanglocaties

Kinderen en buitenspelen… Die twee horen bij elkaar. Naar buiten is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de sociale en motorische ontwikkeling van kinderen. Vanaf het vroege voorjaar is het echter oppassen. Verbranden op jonge leeftijd kan huidkanker veroorzaken als kinderen ouder worden. Een recordaantal kinderopvanglocaties doet daarom van 27 tot en met 31 mei mee met de Zonnetjesweek. Een initiatief van het Huidfonds om kinderen op een speelse manier te leren hoe ze zich kunnen beschermen tegen de zon. Dat meldt het Huidfonds. 

27 mei is de Dag van de Zonbescherming. Want met de hele zomer nog voor ons is het belangrijk om nu bewustwording te creëren over de gevaren van de zon. Vanaf zonkracht 3 moet je je huid immers al beschermen door de zon te weren (schaduw opzoeken), kleren (bedekkende of uv-werende kleding, zonnehoed en zonnebril) en smeren (minimaal SPF 30 met uv-A-filter). Gelukkig zijn steeds meer mensen zich daarvan bewust. De Zonnetjesweek heeft vorig jaar honderdduizenden kinderen bereikt.

Marijne Landman, directeur van het Huidfonds: "Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen van nu te beschermen tegen huidkanker op latere leeftijd. Dit jaar verbreken we een record, maar we streven ernaar nog meer locaties te enthousiasmeren om deel te nemen aan de Zonnetjesweek."

Zonnetjesweek-lespakket 

Opvanglocaties die deze week niet meedoen, kunnen zich tot eind juni alsnog aanmelden en het Zonnetjesweek-lespakket downloaden. Dit pakket zit vol met leuke activiteiten, spelletjes, video’s en voorlichtingsmateriaal om de noodzaak van veilig buitenspelen op een speelse manier over te brengen. Inclusief een nieuw liedje van ambassadeurs Ernst en Bobbie en een Zonnetjesdans van influencer Carmen van Weersel!

Dankzij de meerjarige samenwerking met NIVEA Sun wordt al het lesmateriaal voor de Zonnetjesweek kosteloos beschikbaar gesteld. Bovendien is er een leuke winactie. De winnende kinderopvanglocatie krijgt een jaar lang gratis zonnebrandcrème van NIVEA Sun, zodat de kinderen het hele jaar door goed beschermd zijn. Om kans te maken met jouw opvang hoef je je alleen maar vóór eind juni aan te melden, het lesmateriaal te downloaden en mee te doen. Bekijk ook het vrolijke filmpje over deze actie op Youtube.

Vorig jaar een groot succes 

Vorig jaar was de Zonnetjesweek al een groot succes en deden 2500 kinderopvanglocaties  mee. En dit jaar bereiken we de mijlpaal van 3000 locaties! Dat betekent dat we minimaal 130.000 kinderen kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen de zon.

Door: Nationale Onderwijsgids