Basisschool in Diever moet geen last krijgen van pesticiden lelieteelt

Gedeputeerde Jisse Otter (BBB) moet van D66 met een lelieteler uit Diever in gesprek over een spuitvrije zone voor gewasbeschermingsmiddelen. De boer wil zijn akker gebruiken voor het telen van lelies, alleen op zo’n 40 meter afstand staan een basisschool met een schoolplein en een peuterspeelzaal. Dat meldt RTV Drenthe.

Actiegroep Meten = Weten maakt zich zorgen over de afstand van basisschool De Singelier en de akker van de boer. De basisschool met 132 leerlingen, de peuterspeelzaal en de naschoolse opvang liggen op minder dan 40 meter van zijn terrein. Een middelbare school met 212 leerlingen is op 80 meter van de akker te vinden.

Milieubelastende activiteit 

De actiegroep wil daarom van de teler weten hoe hij lelies gaat kweken zonder gebruik te maken van pesticiden. Volgens Henk Baptist van Meten = Weten is het gebruik van pesticiden op zo’n korte afstand van scholen en woningen een milieubelastende activiteit met nadelige gevolgen.

Onduidelijkheid over gewasbeschermingsmiddelen 

De teler heeft aan RTV Drenthe laten weten dat hij nog geen buurtbewoners heeft gesproken, maar hij is altijd bereid om het gesprek aan te gaan. Ook geeft hij aan dat zijn bouwplan nog niet concreet is. Hij vindt het wel jammer dat D66 of Meten = Weten niet meteen naar hem toe zijn gegaan voor een gesprek. Er is namelijk veel onduidelijk over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “Mensen denken nog altijd dat de spuitmachine vol zit met gif, maar dat is niet zo. We gebruiken nu veel water en minerale oliën voor gewasbescherming”, aldus de teler.

Gedeputeerde Otter heeft al aangegeven met de teler in gesprek te gaan, maar alleen als hij dat zelf zou willen. De kans is groot dat de ontmoeting binnenkort plaatsvindt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk