Deze kinderopvang verwelkomt ook kinderen met een beperking

Kinderdagverblijf 2Walvissen is een bijzondere opvang. Op deze opvang zijn namelijk ook kinderen welkom die afhankelijk zijn van medische zorg. Daar worden de kinderen opgevangen in gecombineerde groepen. Ouders denken vaak dat het geen goed idee is omdat hun kind zich niet kan optrekken aan de anderen, maar in deze opvang wordt het tegendeel bewezen, aldus AD.

De 2Walvissen lijkt op het eerste gezicht een doodnormale kinderopvang, eentje zoals alle anderen. Een box in de ene hoek en een speelmat in de andere hoek. Buiten staat onder andere een klimrek met een glijbaan. Op het eerste gezicht dus niks bijzonders, maar wie verder kijkt ziet dat bepaalde speeltoestellen zijn aangepast. Dit is speciaal gedaan voor de kinderen die medische zorg nodig hebben.

De kinderen oordelen niet 

Regiomanager Margo Gankema geeft aan dat ze op deze opvang juist de mix heel belangrijk vinden. Ze vindt het mooi om te zien dat de kinderen niet oordelen over de gezondheid van hun leeftijdsgenoten. Ze pakken het heel goed op en spelen gewoon met elkaar. De zorg waar de kinderen afhankelijk van zijn verschilt, geeft Gankema aan. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kindje dat blind is of om iemand met een lichamelijke beperking.

Ideale combinatie van opvang en therapie

De opvang 2Walvissen is gevestigd in het revalidatiecentrum Basalt. Dat is ideaal, omdat de kinderen die behandeling nodig hebben van artsen nu makkelijk van de opvang naar therapie kunnen, en andersom. Dat bespaart de ouders van de kinderen ook een hele hoop tijd. De kinderen hebben de medewerkers van de opvang al vaak versteld doen staan. Dit komt omdat ze zoveel meer kunnen dan wij denken, geeft een van de medewerkers aan. Als je van tevoren niks weet, dan is het lastig om te zien wie er afhankelijk is van medische zorg.

Het lijkt er alleen wel op dat ouders van gezonde kinderen twijfelen om hun kind naar zo’n opvang te brengen. Dat kunnen de medewerkers zich best voorstellen. Asja Godthelpt, adjunct-directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, runde zelf een kinderdagverblijf met een gecombineerde groep. "Ouders denken misschien dat hun kind zich niet aan deze kinderen zou kunnen optrekken. Dat is onzin, want door een ander kind te helpen, groeit het kind zelf ook. En dat is prachtig om te zien." 

Opvang initiatieven heel belangrijk

Godthelp geeft aan dat er steeds meer aandacht komt voor gemengde opvang. Speciale medische kinderopvang is vaak niet dichtbij. En het is voor ouders van kinderen die afhankelijk zijn van medische zorg vaak lastig om te blijven werken, vanwege de vele extra verantwoordelijkheden. Daarom vindt Godthelp het zo belangrijk dat deze initiatieven, zoals 2Walvissen, bestaan. “Het lijkt mij heel verstandig dat wij als maatschappij kinderen meegeven dat kinderen in allerlei soorten en maten op de wereld komen. De een is gezond, de ander is spastisch, heeft diabetes of krijgt sondevoeding. Als je al op jonge leeftijd die diversiteit ziet, lijkt mij dat heel gezond”, aldus Godthelp.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema