'Jonge kinderen verdwijnen vaak in stilte en zonder paniek onder water'

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat 8 procent van alle verdrinkingen kinderen onder de 10 jaar betreft. En vaak gaat het mis in en rondom het huis, bijvoorbeeld in bad. Dat meldt Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid van VeiligheidNL. 

Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen geen risico’s inschatten en zijn motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet, vallen ze voorover in de vijver of glijden onderuit in het badje.

Stil en zonder paniek 

Wat de meeste ouders niet weten, is dat jonge kinderen stil en zonder in paniek te raken onder water verdwijnen. Navraag bij ouders leert ons dat ruim 80 procent van de ouders denkt dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. In de praktijk gebeurt dat dus niet!

Eerste tien minuten na een verdrinking zijn cruciaal

Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt. En kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. En dan kan het snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4 tot 6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.

Kleine kinderen niet uit het oog verliezen 

VeiligheidNL wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.

Door: Nationale Onderwijsgids