Gerechtshof spreekt ook oppasouder Robin O. vrij van doden baby Fabian

Na vrijspraak door de rechtbank in februari 2021, laat nu ook het gerechtshof in hoger beroep oppasouder Robin O. en zijn vrouw vrijuit gaan. Beiden stonden terecht voor verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van 5 maanden oude baby Fabian. Hij stierf onder verdachte omstandigheden. Dat meldt Limburg24. 

Baby Fabian was vijf maanden oud toen hij in oktober 2017 kwam te overlijden. Hij lag in een campingbedje van oppasouder Robin O. en zijn vrouw in Brunssum. Volgens het stel trok hun zoontje dat bedje om en is hij op de baby gaan liggen. Van O. stelt dat Fabian daarna nog even zou hebben gehuild, waarna hij hem teruglegde in bed. Pas later merkte de man op dat de ademhaling van de baby was gestopt.

Te weinig bewijs 

Volgens deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) is het waarschijnlijk dat de baby hersenletsel heeft opgelopen door schudden in plaats van door te vallen. Daar gingen de rechtsbank en het gerechtshof in mee, maar er is te weinig bewijs dat de oppasouders hiervan de schuldige waren en ook is niet duidelijk welke geweldshandeling de oorzaak zou zijn geweest. Ook concludeerde de rechtsbank eerder dat het letsel in de woning van de oppasouders is toegebracht en dat vindt ook het gerechtshof het meest aannemelijke scenario. Toch is niet wederom vast te stellen wie schuldig is aan het toebrengen van het letsel. Ook omdat er twee kinderen in de buurt van baby Fabian zijn geweest.

Te veel mogelijke scenario's 

Tevens is er onderzoek gedaan naar wie er ten tijde van het ontstaan van het letsel aanwezig was en dat zou alleen oppasvader Robin O. zijn geweest. Er is echter nooit duidelijkheid gekomen over wat er precies met de baby is gebeurd.  En omdat er te veel mogelijke scenario’s zijn, gaat het stel nogmaals vrijuit. In februari 2021 werden van O. en zijn vrouw ook vrijgesproken. Wel moet de vrouw 60 uur taakstraf uitvoeren voor het mishandelen van haar eigen zoon.

Door: Nationale Onderwijsgids