Hogeschool Zeeland onderzoekt gevolgen van pilot gratis kinderopvang

In Zeeuws-Vlaanderen werken drie kinderopvanglocaties sinds ruim een jaar met gratis kinderopvang. HZ University of Applied Sciences gaat de gevolgen hiervan onderzoeken. Niet alleen nuttig voor de overheid, maar ook zeker voor de regio. Als er positieve gevolgen aan verbonden kunnen worden, kan Zeeuws-Vlaanderen wellicht de opvang gratis blijven aanbieden. Dit meldt Omroep Zeeland.

Het kabinet heeft de invoering van landelijke gratis kinderopvang met twee jaar uitgesteld naar 2027. In Zeeuws-Vlaanderen liep echter ter voorbereiding op de invoering in 2025 een pilot. Het doel: de concurrentie aangaan met kinderopvang in Vlaanderen omdat in België de kinderopvang vanaf 2,5 jaar al gratis is.

Hoge kosten

Bij de start van de pilot vingen opvanglocaties ’t Vangnetje in Eede, De Statie in Sas van Gent en De Heidepoort in Heikant samen 74 kinderen op. Dat aantal is inmiddels opgelopen naar bijna 130 kinderen. Alleen dit cijfer is al succesvol en laat een toename van 70 procent in het aantal opvangkinderen zien. Omdat de gratis kinderopvang geld kost, zijn de deelnemende locaties teleurgesteld in het besluit van het kabinet om landelijke invoering ervan uit te stellen. Jaarlijks kost de proef 400.000 euro voor opvang van 0- tot 12-jarigen en 400.000 euro voor de startgroepen waar peuters in de grensregio gedeeltelijk gratis naar de peuteropvang kunnen.

Meebetalen

De regio (kinderopvang, scholen en gemeentes) betaalt deze kosten nu zelf. Als het aan directeur Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen ligt, wordt haar regio een proeftuin. Daarvoor is HZ University of Applied Sciences ingeschakeld. Zodat de gevolgen van gratis kinderopvang onderzocht kunnen worden en de resultaten ervoor zorgen dat het kabinet wil meebetalen aan de gratis kinderopvang in de regio. In september is het eerste deel van het onderzoek klaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky