Maximumtarief geadviseerd bij invoering (bijna) gratis kinderopvang

Adviesbureau Decisio adviseert het kabinet om een maximumtarief in te stellen voor de kinderopvang. Dit moet voorkomen dat private partijen in die sector de tarieven flink kunnen verhogen wanneer de opvang in 2025 voor 96 procent gratis is. Dit meldt NRC. 

Om plotselinge prijsstijgingen te voorkomen bij de invoering van het nieuwe kinderopvangstelsel, kan het kabinet ervoor kiezen om voor de gehele sector een maximumtarief in te stellen. Rijksoverheid gaat in 2025 voor 96 procent de maximumprijs per uur van de kosten voor kinderopvang betalen. Duidelijk is echter nog niet welk bedrag dat wordt.

Private-equity

Hoewel onderzoekers verwachten dat de prijs in het nieuwe stelsel straks minder bepalend is voor ouders om te kiezen uit een kinderopvang, bestaat de vrees wel dat aanbieders van de mogelijkheid gebruik zullen maken om hun prijzen flink te verhogen. Er zijn enkele private-equity fondsen in de kinderopvangsector waar de onderzoekers extra alert op zijn. Ongeveer 12 procent van de totale markt wordt gefinancierd door zulke fondsen. En aanbieders hierbinnen hebben vaak hogere prijzen dan andere aanbieders van kinderopvang. Tijdens het laatste meetmoment in 2021 lag de prijs tot 8 procent hoger dan bij aanbieders zonder winstoogmerk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky