Normal_gautam-arora-78ae6n7rnvi-unsplash__1_

Het afgelopen jaar zijn er flink meer kinderen ingestroomd in drie kinderopvanglocaties van Zeeuws-Vlaanderen. Dat komt door de proef die loopt met gratis kinderopvang. De grensregio wilde namelijk niet wachten op de landelijke invoering ervan. Voor de start van de proef gingen 74 kinderen naar de drie kinderopvanglocaties, nu zijn dat er 127. De proef duurt nog 1 jaar. Dit meldt Omroep Zeeland. 

De Heidepoort in Heikant, ’t Vangnetje in basisschool Sint Jozef in Eede en De Statie in Sas van Gent zijn de drie deelnemende kinderopvanglocaties. Gratis kinderopvang is alleen beschikbaar voor ouders die in één van deze plaatsen wonen. Er is ook een limiet aan de gratis opvang. Voor peuters is er vier keer een ochtend beschikbaar en voor baby’s drie keer een dagdeel. De buitenschoolse opvang in Heikant doet ook mee. Daar kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar twee middagen gratis naar de BSO.

Concurreren met België

Met de proef willen de kinderopvanglocaties niet alleen gelijke kansen creëren voor ieder kind in de regio, maar ook concurreren met de gratis kinderopvang die in België al beschikbaar is. Vlaamse scholen in grensgebied Zeeuws-Vlaanderen zijn namelijk populair omdat kinderen vanaf 2,5 al gratis naar school kunnen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky