Nationale Kraanwaterdag: Kinderen drinken nog steeds niet genoeg water

Nationale Kraanwaterdag trekt vandaag met meer dan 250.000 deelnemende basisschoolleerlingen een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en de buitenschoolse opvang (bso’s) alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Vanochtend was de landelijke aftrap bij de Brederoschool in Groningen. Dit jaar staat de dag in het teken van het thema ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’ Dat meldt Waterbedrijf Groningen.

Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners waaronder Gezonde School en JOGG. Riksta Zwart, directeur bij Waterbedrijf Groningen: “Water is misschien niet erg duur, maar wel heel kostbaar. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er altijd schoon water uit de kraan komt. Daar komt heel veel bij kijken, kraanwater is dus heel bijzonder. Bovendien is kraanwater een gezonde én duurzame dorstlesser.” 

Steeds meer aandacht 

Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de vele reacties van leerkrachten en directies blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater steeds meer aandacht krijgt. Veel scholen en bso’s zien kraanwater als duurzaam en gezond alternatief voor zoete drankjes. Dit blijkt ook uit het groeiende aantal watertappunten dat jaarlijks wordt geplaatst op speelpleinen. 

Beleid voor drinken van water op school 

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater op school of de bso te bespreken. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen in te stellen. Uit landelijk onderzoek in 2021 blijkt dat inmiddels ruim 50 procent van de scholen beleid heeft voor het drinken van water op school.

Meer water drinken 

Bij het onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 bleek dat ruim 70 procent van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Het advies is 5-8 glazen water per dag. Het is daarom extra goed dat scholen en bso’s kinderen stimuleren om meer water te drinken. De drinkwaterbedrijven hebben de ambitie om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen naar 4 glazen per dag. En dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. 

Slim omgaan met kraanwater 

Ook willen de drinkwaterbedrijven kinderen meer bewust maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren dat je thuis, op de sportclub en op school en de bso slim om moet gaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door de kraan niet onnodig lang te laten stromen bij tandenpoetsen of douchen. Tijdens de lessen leren de kinderen hoe kraanwater gemaakt wordt en krijgen ze tips hoe ze zelf slimmer om kunnen gaan met drinkwater.

Kraanwaterbeleid 

Nationale Kraanwaterdag 2022 is vanochtend feestelijk afgetrapt bij de Openbare Bredero Basisschool (OBS) in Groningen. De Brederoschool is gestart met nieuw kraanwaterbeleid; iédere dag is vanaf nu kraanwaterdag. Daarom kregen alle leerlingen een eigen bidon die ze met kraanwater konden vullen bij de waterkar. Om te benadrukken hoe bijzonder drinkwater is, startte de dag voor deze leerlingen zonder water. Samen met monteurs van Waterbedrijf Groningen repareerden ze (fictief) de leiding. Met de ingebruikname van een nieuw watertappunt op het schoolplein gaven de Groningse wethouder Manouska Molema, Jeugd, Gezondheid en Diversiteit, Kinderburgemeester Fatoumata, Riksta Zwart, directeur bij Waterbedrijf Groningen en acteur en JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp gezamenlijk het startsein voor de kraanwaterlessen in het hele land. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Nienke Maat