Kinderopvang in Amsterdam vreest voor verschraling

De huurprijzen in Amsterdam lopen op en zijn straks ook voor kinderopvangorganisaties in de stad niet meer te betalen. Kinderopvangondernemers trekken aan de bel, want ze zijn bang dat het centrum van de stad straks zonder kinderopvang zit. Dit meldt NHNieuws.  

Zorgen over een mogelijke sluiting zijn niet ongegrond. De afgelopen tijd moesten meerder opvanglocaties hun deuren al sluiten omdat ze de huur niet meer konden betalen. De vraag naar kinderopvang stijgt, maar ondernemers kunnen daar niets mee. Uitbreiden kunnen ze al helemaal niet.

Verlening huurcontract

De eigenaar van kinderopvang de Natuurfontein met vier locaties in Amsterdam-West zegt op dit moment 160 tot 180 euro per vierkante meter te betalen. Die prijs stijgt straks, als het huurcontract wordt verlengd. Eigenaar Jeroen Hilbrink denkt hierdoor ook absoluut niet aan uitbreiden, ondanks het toenemende aantal aanvragen. Hij vreest net als andere ondernemers voor flink minder kinderopvangcentra in het centrum van de stad.

Bezit van gemeente

In Amsterdam zitten momenteel zo’n vijfhonderd kinderdagverblijven en driehonderd locaties voor buitenschoolse opvang (BSO). 15 procent van de panden zijn in het bezit van de gemeente. Andere locaties zitten bij een school in, of in een particulier pand. Net als Hilbrink, denkt ook branchevereniging BOinK dat er op termijn minder kinderopvang beschikbaar zal zijn in Amsterdam.

De gemeente zegt te lobbyen bij de overheid voor gratis kinderopvang voor iedereen. “Als het officieel als publieke voorziening gezien wordt, dan hoeven gemeentes en investeerders niet meer hetzelfde bedrag te vragen als de rest van de markt, dat is ons uiteindelijk doel”, aldus een woordvoerder.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky