Veilige HIV-remmer beschikbaar voor jonge kinderen vanaf vier weken oud

Voor heel jonge kinderen met hiv is er nu een goed werkend, veilig medicijn beschikbaar dat de infectie remt. Onderzoekers van het Radboudumc laten zien dat het bestaande hiv-middel dolutegravir in aangepaste dosering van een kindertablet ook geschikt is voor kinderen onder de 20 kilo. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de bevindingen opgenomen in de richtlijnen. Dat meldt het Radboudumc. 

Wereldwijd hebben zo’n 1,8 miljoen kinderen onder de 15 jaar hiv, een virus dat zonder behandeling uiteindelijk kan leiden tot aids. Volgens de Hiv-vereniging waren er in 2018 in Nederland zo’n 200 kinderen tussen de 0 en 18 jaar met hiv bekend. Twee derde was jonger dan 12 jaar. De meeste kinderen met hiv in Nederland zijn geadopteerd.

Dolutegravir 

Genezing van het virus is op dit moment niet mogelijk, maar met medicatie kunnen mensen met hiv lang leven. Voor kinderen bestond lange tijd geen helder behandeladvies. Daarop startte de ODYSSEY studie, waarbij een grote groep internationale wetenschappers op zoek ging naar de beste medicatie voor kinderen. In 2020 kwam er een advies uit voor kinderen van meer dan 20 kilo. Nu is dit advies er ook voor de allerkleinsten die leven met hiv: kinderen die minstens 4 weken oud zijn en tussen de 3 en 20 kilo wegen. Het middel dolutegravir is in lage dosering makkelijk te gebruiken en kan veilig voorgeschreven worden aan deze kinderen.

Speciaal kindertablet 

Er is door de fabrikant een speciale kindertablet ontwikkeld die ook in lage inkomenslanden beschikbaar komt. Dit advies is opgenomen in de patiëntinformatie van het middel in Europe en Amerika en in de behandelrichtlijnen van de WHO. Er zijn maar weinig bijwerkingen en het middel remt de virusgroei snel en geeft weinig kans op resistentie.

Goedkoop geneesmiddel wijdverspreid beschikbaar 

Dolutegravir is één van de drie medicijnen die kinderen slikken om het virus tegen te gaan. “Deze medicijnen pakken beide een ander deel van het virus aan, waardoor ze gezamenlijk een effectieve combinatie zijn”, legt onderzoeker Angela Colbers van het Radboudumc uit. Bovendien is het een relatief goedkoop geneesmiddel, dat wijdverspreid beschikbaar is: van hoge tot lage inkomenslanden, voor de WHO een belangrijk uitgangspunt.

Door: Nationale Onderwijsgids