Rotterdam neemt schulden slachtoffers toeslagenaffaire over

De gemeente Rotterdam gaat de schulden afbetalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Volgens Rotterdam duurt het te lang voordat de afspraken tussen het Rijk en de schuldeisers rond zijn en de stad wil daar niet op wachten.

Op dit moment zijn vijftig Rotterdammers door de Belastingdienst erkend als gedupeerden. De groep is zeer waarschijnlijk veel groter, maar de gemeente is afhankelijk van informatie van de Belastingdienst. Zodra Rotterdam die gegevens heeft, worden deze mensen ook snel benaderd en worden zij versneld gecompenseerd, stelt de gemeente. Uiteindelijk moeten rond de vierhonderd mensen straks sneller van hun schulden af zijn. Rotterdam heeft met 5000 zelfmelders waarschijnlijk het grootste aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire.
 
Eind april maakte demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) bekend dat de overheid de private schulden gaat overnemen van gedupeerde ouders in een schuldentraject. Maar volgens Rotterdam duurt dat te lang. "Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel", zegt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak).
 

Geen schulden

Het versneld aflossen betekent dat schuldeisers direct het bedrag krijgen uitgekeerd waarmee ze eerder akkoord zijn gegaan. De eerder betaalde termijnbedragen worden vervolgens teruggestort op de rekening van de gedupeerde en het traject wordt binnen enkele dagen afgesloten, waardoor deze mensen geen schulden meer hebben. Het college van burgemeester en wethouders gaat ervan uit dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt.
 
Door deze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden dan echt schuldenvrij en hebben ze weer de beschikking over hun volledige inkomen, zegt wethouder Grauss. "Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de 30.000 euro die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen."
 
Door: ANP