Ook ouders in schuldsanering krijgen snel toeslagencompensatie

Ook gedupeerden van het toeslagenschandaal die in een schuldsaneringstraject zitten, kunnen begin mei de 30.000 euro tegemoetzien die het kabinet aan alle slachtoffers heeft beloofd. De overheid neemt hun private schulden op zich, om te voorkomen dat zij gedwongen worden het compensatiegeld te gebruiken om die af te lossen.

Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer. De betreffende ouders en hun bewindvoerders worden vanaf deze week geïnformeerd. Voor ouders in een faillissement wordt nog gewerkt aan een oplossing, aldus de bewindsvrouw.

Vals beschuldigd

De vergoeding van 30.000 euro werd toegezegd in antwoord op een vernietigend rapport van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire. Vele duizenden ouders zijn vals beschuldigd in een ontspoorde jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten enorme bedragen terugbetalen, waardoor velen in diepe financiële problemen kwamen.

Schulden

Het kabinet besloot eerder al de gedupeerden alle schulden kwijt te schelden die zij open hebben staan bij overheidsinstanties. Zo hoeven zij achterstallige boetes, belasting- en studieschulden niet meer te betalen. Daarnaast is een pauzeknop ingesteld voor private schulden, die daardoor een jaar lang niet kunnen worden ingevorderd.

Zo'n negenhonderd gedupeerden dreigden evenwel buiten de boot te vallen, omdat zij in een schuldsaneringstraject zitten. De invordering van schulden kon bij deze groep niet met een pauzeknop worden stilgezet. Daarom is Van Huffelen om tafel gegaan met onder meer de beroepsvereniging van bewindvoerders.

Door: ANP