Hoe verliep de eerste week na de heropening in de kinderopvang?

Er wordt veel gesproken over de heropening van de basisscholen, maar ook de kinderopvang opende deze week weer de deuren. Alle kinderen tot vier jaar mochten vanaf afgelopen maandag weer naar de opvang. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang heeft geïnventariseerd hoe de eerste week is verlopen. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

Hoewel veel basisscholen vanwege de sneeuw op maandag nog dicht bleven, gingen de meeste kinderopvangorganisaties gewoon weer open – weer of geen weer. Wel geven veel organisaties aan dat het soms lastig was om de juiste voorbereidingen te treffen omdat de overheid pas op het laatste moment met nieuwe informatie kwam. Regiomanager Margo Gankema (Kinderopvang 2Samen): “Zo hadden we onze eigen coronaprotocollen al geüpdatet, voordat de informatie vanuit de overheid beschikbaar was. We zijn op voorhand al begonnen met het opstellen van informatie voor ouders, zodat we deze zo snel mogelijk konden sturen.”

Samenwerking

Gankema benadrukt ook dat er een goede samenwerking moet blijven bestaan tussen de kinderopvang en de scholen: “We merken dat scholen allemaal iets anders doen. Bijvoorbeeld door vanwege het weer niet open te gaan, halve dagen open te gaan, andere tijden te hanteren, de tussenschoolse opvang voor twee uur te openen in plaats van een uur. Vaak worden onze locaties daar pas van op de hoogte gebracht als het al is gebeurd en ouders al zijn geïnformeerd.” Dit kan problemen opleveren, en daarom is afstemming belangrijk, aldus de organisaties.

Kinderen

En hoe is het met de kinderen zelf? De organisaties geven aan dat de kinderen blij zijn om de pedagogisch medewerkers weer te zien en dat ze opvallend snel weer gewend waren aan de kinderopvang. “Daar is ook hard aan gewerkt, bijvoorbeeld door veel contact te houden met ouders en kinderen tijdens de lockdown”, vertelt Judith van Veen, adviseur communicatie bij Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Van Veen zegt ook dat de sneeuwpret prachtig was om te zien: “De kinderen konden weer heerlijk samen spelen. De onbezorgdheid van de kinderen was een verademing; wij waren alleen maar bezig geweest met regelen van lastige zaken!”

Door: Nationale Onderwijsgids