Brancheorganisaties roepen kinderopvang op om ouders te blijven compenseren

Brancheorganisaties in de kinderopvang doen, net als tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020, een dringend beroep op de kinderopvang om ouders die momenteel geen gebruik kunnen maken van de opvang te compenseren. Zij vragen de opvang en gastouderbureaus de kosten boven de kinderopvangtoeslag (boven-KOT) de vergoeden. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

De oproep werd gedaan tijdens de online ledensessie van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) die onlangs plaatsvond.

Door de lockdown kunnen veel ouders momenteel geen gebruik maken van de kinderopvang, aangezien deze nu alleen open is voor noodopvang. Daarom willen de brancheorganisaties dat deze ouders gecompenseerd worden voor de kosten die ze nog wel maken. Ouders die wel gebruik maken van de noodopvang, maar niet aan hun contracturen komen, zouden volgens de brancheorganisaties gecompenseerd moeten worden voor de uren waar ze geen gebruik van maken.

Vaccineren

Tijdens de ledensessie werd ook gesproken over het al dan niet vaccineren tegen het coronavirus. Volgens de BMK kunnen de kinderopvangorganisaties hun werknemers niet verplichten zich te laten vaccineren. Wel gaf de BMK aan dat zij de juridische werkgeversvraagstukken rond de vaccinatie momenteel uitzoekt.

Door: Nationale Onderwijsgids