Volgende week Catshuisberaad kabinet over toeslagenrapport

Het kabinet komt volgende week bijeen op het Catshuis om zich over het toeslagenrapport van de ondervragingscommissie te buigen. Het kabinet geeft in januari dan een uitgebreide reactie, ook over wat de gevolgen moeten zijn van het vernietigende rapport. Minister-president Mark Rutte vindt het eindverslag "een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem". Maar hij noemt het ook gedegen en terecht. "Je ziet dat inderdaad de rechtstaat niet burgers heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht."

De ontspoorde fraudejacht door de Belastingdienst heeft "veel schade en verdriet veroorzaakt", zegt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken). Zijn collega Van Huffelen noemt wat er is gebeurd "meer dan verschrikkelijk". De ouders "zijn door toedoen van de overheid in diepe problemen geraakt, en werden nergens echt gehoord", zegt de bewindsvrouw. Het kabinet wil niet direct overgaan op snelle compensatie van alle ouders die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld. "We moeten op dit rapport een heel goed antwoord maken", zegt Van Huffelen. Het kabinet heeft "een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt".

Rutte beschouwt het rapport, waarvoor verscheidene bewindspersonen onder wie hijzelf onder ede zijn gehoord, als "een opdracht om te zorgen dat dit niet meer gebeurt". Het kabinet gaat de conclusies grondig bestuderen en bespreekt ze volgende week onderling tijdens een bijeenkomst in het Catshuis. Pas daarna komt het met een uitgebreide reactie. "Die zorgvuldigheid verdient dit rapport, maar vooral ook de ouders", zegt de premier.
 
De conclusie dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden, noemt Rutte "zeer zwaar". "De rechtstaat is er om ons te beschermen tegen de almacht van de overheid, hier heeft de overheid zich tegen de mensen gekeerd."
 
Voorlopig heeft het rapport nog geen invloed op de compensatie voor gedupeerde ouders. "Dat is een ontzettend ingewikkelde operatie", zegt Rutte. Er moet goed worden gekeken naar de individuele situatie van ouders. Enkele honderden ouders zijn inmiddels gecompenseerd, van de vele duizenden ouders die zich gemeld hebben. Dit jaar worden de meest schrijnende gevallen nog behandeld.
 

Door: ANP