Noord-Limburg gebukt onder regionale 'superhittegolf'

In het Noord-Limburgse Arcen is officieel sprake van een regionale 'superhittegolf'. Dat meldt Weeronline. Maandag is een temperatuur van 35,1 graden gemeten in de plaats, waardoor aan alle voorwaarden voor een superhittegolf is voldaan. Dit meldt ANP.

Voor deze zeldzame hittegolf moet de temperatuur vijf dagen achtereen uitkomen boven de 30 graden en op drie dagen daarvan moet het minstens 35 graden worden. In 2018 was dit ook al het geval in Arcen. Sinds afgelopen woensdag zucht Nederland onder een tropische warmte van 30 graden of meer en sinds vrijdag worden temperaturen van 35 graden of hoger gemeten.
 
Superhittegolven zijn in deze eeuw voor het eerst gemeten. Het is het vijfde jaar dat het gebeurt en het derde jaar op rij. De vorige metingen hiervan waren in 2003, 2015, 2018 en 2019. De superhittegolf van 2020 is mogelijk meteen de warmste, want het zou volgens Weeronline wel vijf of zes dagen achtereen meer dan 35 graden kunnen worden op bepaalde plekken. Tot nu toe waren er maximaal vier van deze zeer hete dagen achtereen.
 
Tot een officiële superhittegolf in De Bilt komt het niet. Op het landelijke hoofdstation is het wel tropisch, maar wordt de grens van 35 graden niet gehaald. Een superhittegolf in De Bilt zou een unicum zijn.
 

Hitteplan

Op 6 augustus activeerde het RIVM het Nationaal Hitteplan. Het Nationaal Hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s en chronisch zieken. Zij en/of hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids