‘Extra geld kinderopvang zorgpersoneel dat meer werkt door coronavirus’

Als het aan de Tweede Kamer ligt, moet er extra geld worden vrijgemaakt zodat zorgmedewerkers extra diensten kunnen werken om het coronavirus tegen te gaan en hun kinderen daarom naar de opvang moeten brengen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat deze optie besproken wordt. Als de uitbraak grotere vormen aanneemt, zullen meer zorgmedewerkers extra moeten werken om uitval van collega’s en de stroom aan extra patiënten aan te kunnen. Dit meldt Telegraaf. 

Vooralsnog lijken ziekenhuizen en andere zorginstellingen de drukte nog aan te kunnen. In andere landen is al gebleken dat de gezondheidzorg ernstig in gevaar komt als het virus veel mensen besmet. Daarom wordt uitgezocht of er een financiële regeling getroffen kan worden om personeel meer te laten werken waardoor ze de kinderen voor meer uren naar de opvang moeten brengen.
 
“Mensen die meer kunnen en willen werken, moeten we niet belemmeren”, aldus CDA-Kamerlid Van den Berg. “Ik wil weten of het kabinet voor deze specifieke groep financiële mogelijkheden ziet.” Meerdere partijen, waaronder SP, GroenLinks en de PvdA, vinden het een goed plan. Ook VVD vindt dat, maar wil wel dat werkgevers eerst aan zet zijn. Zij moeten kijken of ze de problemen met kinderopvang voor hun werknemers kunnen oplossen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids