Normal_vaccineren_inenten_baby

Het vaccin tegen de bof, mazel en rodehond kan geen autisme veroorzaken. Dit stellen Deense onderzoekers na een nieuwe studie hiernaar te hebben uitgevoerd. Ook kinderen die al een verhoogd risico op autisme hebben, lopen door het BMR-vaccin niet een nog hoger risico. Dit meldt Scientias.

De Denen hielden elf jaar lang de gegevens van kinderen bij, waardoor ze informatie van 500.000 kinderen konden verzamelen. Hun conclusie is duidelijk: er is geen verband tussen het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond en autisme. Dit is niet het eerste onderzoek dat benadrukt dat er geen relatie is tussen de twee. Tientallen onderzoekers gingen de Denen voor.
 
In 1998 publiceerde de Britse onderzoeker Andrew Wakefield een onderzoek dat hij had gedaan onder twaalf kinderen. Hij zei in het toonaangevende tijdschrift The Lancet dat vaccineren wel degelijk kon leiden tot autisme. Pas toen andere onderzoekers bij zijn studie betrokken raakten, bleek dat dit verband er helemaal niet was. Dertien auteurs trokken zich jaren later terug. Echter veel verontruste ouders konden zich niet meer losmaken van dat onderzoek. Sindsdien laten langzaamaan steeds minder ouders hun kind inenten tegen soms dodelijke ziekten.
 
“De uitgebreide studie bevestigt definitief dat er geen verband is tussen het BMR-vaccin en de ontwikkeling van autisme. Zelfs niet bij kinderen die al een verhoogd risico op autisme lopen. Hopelijk stelt het ouders gerust dat het BMR-vaccin veilig is”, zegt wetenschapper Ian Frazer die niet heeft bijgedragen aan het nieuwe onderzoek.
 
Door: Nationale Onderwijsgids