Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Stilzitten is het nieuwe roken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een passieve levensstijl inmiddels een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Adviesrapporten, petities en onderzoeken haalden de media, maar échte oplossingen bleven uit. Tot nu. Na twee jaar intensieve ontwikkeling lanceert Springlab op 12 november bij kinderdagverblijf De Hooiman in Rotterdam het eerste Springlab Peuterpakket om bewegend leren de norm te maken. Dit meldt Kinderopvang Humanitas.

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Dat doen we echter minder en minder. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een passieve levensstijl inmiddels een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Dat begint al in het onderwijs. Kinderen brengen daar 1000 van hun 3000 wakkere uren zittend door. Dit moet én kan anders!
 

Bewegend leren

 
De ondernemers van Springlab namen twee jaar geleden het heft in eigen hand om kinderen in hun leeromgeving letterlijk in beweging te brengen. Samen met een groot netwerk van partners – onder andere de grootste gemeenten (G4), marktleiders in de kinderopvang, uitgevers, pedagogisch experts, wetenschappers – is gebouwd aan een plan om bewegen en leren vanaf peuteronderwijs samen te voegen: bewegend leren. 
 
Het eerste tastbare product van dit plan en deze samenwerking is het Springlab Peuterpakket - een combinatie van een interactieve technologie en educatieve games. Springlab noemt het een compleet nieuwe leerervaring voor peuters. “We willen het probleem grondig bij de wortels aanpakken. Daarom beginnen we bij de allerjongsten en werken we van peuters naar kleuters, het basisonderwijs en uiteindelijk het voortgezet onderwijs. Zo groeien we met de kinderen mee,” legt Jan-Paul de Beer, directeur van Springlab, uit.
 

Lancering Springlab Peuterpakket

 
Op kinderdagverblijf De Hooiman wordt op 12 november het allereerste Springlab Peuterpakket feestelijk in gebruik genomen. Sacha Ausems, voorzitter van de raad van bestuur van Kinderopvang Humanitas waar deze peutergroep onder valt: “Bewegen is niet alleen goed voor de mentale en fysieke gezondheid, het geeft kinderen ook zelfvertrouwen, verbetert hun zelfbeeld, stimuleert sociale interactie en zorgt voor een betere opname van de lesstof. Wij vinden beweging zeer belangrijk voor de optimale ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en zijn er trots op dat het eerste Springlab Peuterpakket op een van onze locaties wordt geïntroduceerd.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids