Trekfiguur Viga

Twee speelgoedproducten van het merk Viga zijn niet veilig voor kleine kinderen. Het gaat om het Trekfiguur met kralenframe in boerderij-thema en het magnetische Bordspel Oceaan. De importeur heeft een veiligheidswaarschuwing afgegeven. De importeur roept consumenten op om het artikel niet meer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel of retour te sturen. Het aankoopbedrag en eventuele verzendkosten worden vergoed. Dit meldt de NVWA.

Bij het bordspel bestaat de kans dat de breekvoorziening in het koord van de bijbehorende pen niet breekt bij de voorgeschreven trekkracht. Dan kan het voorkomen dat de maximaal toegestane lengte van 30 centimeter wordt overschreden. Dit is gevaarlijk voor kleine kinderen omdat zij dan risico lopen of verstikking of verwurging.

Bij het trekfiguur zitten sommige onderdelen niet goed vast. De kans bestaat dat de roze kraal of de gele ring op het kralenframe na stoten in twee delen uiteenvallen. De stukken zijn zo klein dat ze mogelijk kunnen worden ingeslikt door kleine kinderen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat.

De beide speeldgoedartikelen zijn sinds juni 2014 verkocht bij een groot aantal speelgoedwinkels. De importeur roept klanten op om de artikelen te retourneren tegen vergoeding van het aankoopbedrag en eventuele verzendkosten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids