Normal_rss_entry-149475

De dood van een vierjarig jongetje, dat eind 2015 omkwam door een ongeval met een springkussen, had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beter toezicht had gehouden. De toezichthouder erkent aansprakelijkheid voor de tragedie, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de Tweede Kamer weten. Dit meldt ANP.

Het kind viel op oudjaarsdag 2015 van een springkussen in de binnenspeeltuin Happy Days in Grootebroek en overleed enkele dagen later. In juni van dit jaar stelden de ouders de NVWA aansprakelijk, omdat die haar werk niet goed zou hebben gedaan. De toezichthouder erkent dat nu en wil met de ouders in gesprek om excuses aan te bieden, aldus Bruins.

"Een kind verliezen is het ergste wat ouders kan overkomen'', schrijft Bruins. "In dit geval komt daar nog de wetenschap bij dat het speeltoestel waarmee het ongeluk heeft plaatsgevonden niet meer in gebruik of hersteld had moeten zijn. Ik betreur het ongeval ten zeerste en leef met de familie mee.''

In juni werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) de buitenschoolse opvang (bso) en de speelhal in Grootebroek gaat vervolgen voor de dood van de 4-jarige Maurycy. Hij was daar met een groep van bso Small Steps. De speelhal bleek de veiligheid van het speeltoestel niet op orde te hebben: het had geen verplichte veiligheidskeuring ondergaan, stond verkeerd opgesteld en er was geen valdempende ondergrond. Daarnaast bleek later uit aanvullend onderzoek dat de kleuter te jong was om op het toestel te mogen spelen. Ook was er vanuit de buitenschoolse opvang onvoldoende toezicht.  

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids