Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

Kinderen die in zomerse perioden sporten of spelen op een veld met kunstgras, kunnen daardoor sneller bevangen raken door de hitte. Hoewel de temperatuur van een regulier grasveld in de zomer oploopt tot ongeveer dertig graden, kan de lucht boven een veld met kunstgras met gemak opwarmen tot 75 graden. Dit kan zorgen voor hittekramp, flauwvallen en hitteberoerte. Dat meldt Leeuwarder Courant.

Veel sportclubs, scholen en bso's hebben geen idee van de hitte die van een kunstveld af kan komen. Echter moeten de gezondheidsrisico’s niet onderschat worden, zo stelt Natalie Theeuwes, promovenda aan de universiteit van Wageningen. Zij deed onderzoek naar het effect van warmte op kunstgrasvelden. “De temperaturen boven kunstgras kunnen oplopen tot 75 graden. Dat zijn risicovolle omstandigheden”, aldus Theeuwen.

Hitteshock

Ook Marcel Speelman, betrokken bij de jeugd van de club DZOH uit Emmen, spreekt over risico’s. “Ik weet niet of het verstandig is bij deze temperaturen kinderen op dat hete kunstgras te laten spelen.” Hij vergelijkt het met de hitte-index voor ouderen, waarbij wetenschappelijk is vastgesteld hoe gevaarlijk warmte voor senioren kan zijn. “Je kunt een hitteshock krijgen of een hitteberoerte”, zegt de sportman. Hitteberoerte kan zelfs fataal zijn.

Uit het onderzoek dat Theeuwen uitvoerde voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bleek echter wel verschil te zitten in de verschillende materialen en de temperaturen tot waaraan zij oplopen. Kunstgras dat is gevuld met witte korrels van rubber warmt minder ver op dan zwarte korrels. Ook kunstgras met tpe werd minder warm. Toch is het het beste om tijdens de warmere maanden te sporten op echt gras.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids