Normal_geld__biljet__bankbiljet

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken heeft bekendgemaakt de directe financiering in de kinderopvang met een jaar uit te stellen. Het omvangrijke project moet zorgvuldig worden opgepakt, zo laat zij middels een brief aan de Tweede Kamer weten. Dat melden de Brancheorganisatie Kinderopvang en Kinderopvang Totaal.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de directe financiering voor ouders in te voeren vanaf 2020, waarbij er vanaf 2019 geleidelijk een begin gemaakt zou worden. Van Ark schrijft dat dit minstens een jaar later wordt. Er is nog geen uitspraak gedaan over het daadwerkelijke jaar dat de financiering van kracht wordt.

Ondanks die onduidelijkheid acht de staatssecretaris de kans vrij groot dat de plannen doorgaan. Omdat de veranderingen waarschijnlijk voor veel impact zullen zorgen, is een zorgvuldige aanpak vereist, schrijft Van Ark, verwijzend naar het Regeerakkoord. Het besluit om de plannen een jaar uit te stellen is genomen in samenwerking met de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Financiën. Het plan wordt door de Brancheorganisatie Kinderopvang beoordeeld als verstandig.

De directe financiering houdt in dat de kinderopvangtoeslag niet meer via de ouders gaat, maar via DUO naar kinderopvangorganisaties. Voor ouders zal in dat geval alleen nog de eigen bijdrage van toepassing zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids