Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Per 1 januari 2018 treedt de nieuwe wet IKK in werking. Voor de babyopvang betekent dit onder meer dat er een verscherpt 'vaste gezichten criterium' gaat gelden: baby's mogen nog slechts te maken krijgen met maximaal twee verschillende pedagogisch medewerkers, in plaats van drie. Mededelingen van de GGD GHOR en de Verenging Nederlandse Gemeenten over het toezicht op deze nieuwe regel leidde tot veel ophef. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken heeft nu toegezegd met de GGD te overleggen over uitzonderingssituaties. Dit melden Brancheorganisatie Kinderopvang en Kinderopvangtotaal.

De Brancheorganisatie Kinderopvang reageert opgelucht op de belofte van Van Ark. Volgens de brancheorganisatie waren de eisen die de GGD als toezichthouder binnen het vaste gezichten criterium wilde gaan hanteren onwerkbaar. Zo zouden kinderdagverblijven al in overtreding zijn als zij door ziekte of een calamiteit een invaller moeten inroosteren.

Staatssecretaris Van Ark reageerde op alle ophef met de woorden dat een dergelijke strenge uitvoering van de nieuwe regelgeving niet de opzet was. Zij gaat daarom met de landelijke GGD organisatie in gesprek om in het toezicht rekening te gaan houden met situaties van overmacht.

Lees hier het antwoord van staatssecretaris Van Ark op Kamervragen over de kwestie (scroll naar pagina 40)

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids