Normal_geld__euro__munt__briefgeld

Het gemeentebestuur van het Gelderse Buren heeft voor duizenden euro's boetes opgelegd gekregen terwijl dit niet terecht was. Dit stelde althans de advocaat van kinderopvang SKLM tijdens een hoger beroep bij de Raad van State afgelopen donderdag. Omdat de organisatie bij SKLM niet op orde zou zijn, is een boete volgens het gemeentebestuur echter wel op zijn plaats. Via de Raad van State moet hier meer duidelijkheid over komen. Dat meldt Stad Tiel. 

Bij de vestigingen Sprong in Ingen, 't Voorhuis in Maurik en Achterom in Lienden zijn overtredingen begaan. Door ingrijpen zijn er volgens het gemeentebestuur wel resultaten geboekt.  Door SKLM is ondertussen een kwaliteitsslag gemaakt. Toch blijven de opgelegde boetes van kracht. Die kwestie ligt nu bij de Raad van State, nadat eerder de rechtbank in Arnhem al enkele bezwaren van SKLM ongegrond had verklaard.

Bij controles van toezichthouders van de GGD werd duidelijk dat er fouten zijn gemaakt. Zo werd ontdekt dat er geen risico-inventarisatie voorhanden was in een van de kinderdagverblijven. Ook het aanwezige plan van aanpak om die risico's te verminderen werd als onvoldoende beoordeeld. Volgens de advocaat van SKLM heeft het gemeentebestuur bij het opleggen van de boetes en maatregelen echter zelf juridisch fouten gemaakt. Ook oordeelt hij dat sommige boetes te hoog zijn uitgevallen.

Volgens een woordvoerder van het gemeentebestuur worden de boetes niet verlaagd, omdat dat, uitzonderingen daar gelaten, het uitgangspunt is. Volgens deze woordvoerder mag SKLM niet klagen, omdat de boetes zelfs hoger hadden kunnen zijn.  Wat het uiteindelijke oordeel van de Raad van State is, wordt over een paar maanden bekend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids