Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

Iedereen weet dat speelgoed een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het kind. Door te spelen worden zintuigen en fantasie geprikkeld en de motoriek verfijnd. Ook samen spelen en leren omgaan met winnen en verliezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling. Spelen leert kinderen sociale, emotionele en lichamelijke vaardigheden. Slim gekozen speelgoed in het klaslokaal draagt daar zeker aan bij. 

Zintuigen prikkelen

In de eerste levensjaren zijn zintuigelijke prikkels enorm belangrijk. Kinderen verkennen alles door te voelen, proeven en ruiken. Ook wanneer kinderen ouder worden blijft dit erg belangrijk. Het is goed om hier in de speelgoedkeuze in het klaslokaal rekening mee te houden. Kijk naar speelgoed met verschillende structuren. Denk aan duplo of playmobil, een waterbak of een zandtafel. Niet alleen de zintuigen worden geprikkeld, ook de motoriek en de fantasie wordt op deze manier gestimuleerd. 

Grove en fijne motoriek

Bij motoriek draait het om de oog-handcoördinatie. Een kleuter heeft al vrij goed zijn spieren onder controle en zoekt uitdaging in het evenwichtsgevoel. Buitenspeelgoed zoals een fiets, een springtouw en klimmen in een klimrek helpen hem hierbij. Ook de fijne motoriek kan in deze fase verder ontwikkeld worden. Kleine bewegingen met de handen en vingers die concentratie vereisen. Denk aan binnen de lijntjes kleuren in kleurboekjes, kralen rijgen aan een ketting of een puzzel leggen.

Samen spelen

Vader en moedertje spelen, winkeltje of tandarts. Kinderen houden ervan de dagelijkse dingen na te spelen. Vanaf een jaar of 3 ontwikkelt de fantasie zich steeds meer en kunnen kinderen zich steeds beter verbaal uitdrukken. Wat tot gevolg heeft dat ze samen gaan spelen. Zorg voor speelgoed dat hierop aansluit. Een kassa en een winkelmandje, poppen, maar ook een bal of een walkie talkie waarmee ze samen kunnen spelen doen het zeer goed.

Fantasie prikkelen

Kinderen moeten al vanaf jongs af aan uitgedaagd worden. Verschillende soorten speelgoed versterkt de fantasie, maar ook spel draagt hieraan bij. Met een verkleedkist, oude lakens en een bezemsteel kunnen kinderen zo opgaan in een prinsessenwereld of cowboy en indiaantje spelen. Belangrijk is dat de kinderen ook fysieke speelruimte krijgen om het spel te spelen.

Wanneer je speelgoed aanschaft in het klaslokaal is het dus belangrijk dat je goed kijkt naar de behoeftes van het kind en in welke ontwikkelingsfase deze zich bevindt.