Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

De Belastingdienst en het Ministerie van Sociale Zaken kwamen vandaag met positieve cijfers naar buiten over de kinderopvang. Het blijkt dat er vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar 56.000 kinderen meer naar de kinderopvang gaan. FNV Zorg & Welzijn hoopt dat dit ook positief is voor werknemers in de kinderopvang. Dat meldt FNV.

Dat het aantal kinderen in de opvang zo is gestegen heeft met name te maken met een toename van het aantal werkende vrouwen tot het hoogste niveau sinds 2011. Volgens Ilse van der Weiden, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn, is de stijging gunstig voor het aantal echte banen. Nu nog hebben veel medewerkers flexcontracten en vaak geen vaste uren. Zij vindt dan ook dat werkgevers dankzij de positieve trend nu best meer mogen investeren in personeel.

De FNV riep werkgevers in de kinderopvang een maand geleden al op om werknemers meer zekerheid te bieden. De werkdruk wordt bij veel medewerkers als zeer hoog ervaren, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de cao-partijen. Daarnaast wordt er veel tijd besteed aan administratie en zijn veel medewerkers gefrustreerd over de onzekerheid van hun contract.

De cao Kinderopvang geldt voor 80.000 medewerkers en loopt nog door tot 1 januari 2018. Over een nieuwe cao wordt in november begonnen met de onderhandelingen.  Daar wordt onder meer ingezet op meer vaste contracten en minder werkdruk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids