Normal_11078

HOORN (Novum) - Hoorn heeft gefaald met het toezicht op het in opspraak geraakte kinderdagverblijf De Blokkendoos in de Noord-Hollandse gemeente. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. De gemeente zou al vanaf 2005 meldingen hebben gekregen over misstanden.

De gemeente zette deze week twee leidinggevenden van het kinderdagverblijf op non-actief na een vernietigend rapport van de GGD. Ze kleineerden, pestten en intimideerden de kinderen, blijkt uit het rapport. Ook pakten ze hen hardhandig aan en gebruikten ze verbaal geweld.

Volgens RTL Nieuws kwamen er in 2005 al drie meldingen over misstanden bij de gemeente en de GGD binnen van ouders en (oud-)medewerkers. Zo gaf een oud-medewerker aan dat het personeel werd afgesnauwd. In 2009 trokken vervolgens nog eens drie oud-medewerkers aan de bel.

De signalen zijn nooit echt grondig onderzocht. De gemeente laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat de meldingen niet concreet genoeg waren om er iets mee te doen. "Het waren losse meldingen waarop je een bedrijf niet opeens omkeert."

Hoogleraar kinderopvang Louis Travecchio van de Universiteit van Amsterdam vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente zo lang heeft gewacht met ingrijpen. "De signalen zijn zo frequent en veelvuldig dat ik meen dat je daar niet aan voorbij kunt gaan", zegt hij tegen het programma. Ook belangenvereniging Boink verwijt de gemeente te lang te hebben gewacht met optreden.