Aafke Scharloo geeft lezing over mishandeling en misbruik van baby's en jonge kinderen

Het is moeilijk te geloven dat kleine kinderen en baby’s regelmatig slachtoffer zijn van seksueel misbruik en mishandeling. Eigenlijk kúnnen en wíllen we dit niet geloven. Toch gebeurt het veel vaker dan we denken. Niet alleen thuis of bij familie en kennissen, maar ook bij sportverenigingen of in de kinderopvang. Voor Vakblad Vroeg aanleiding om op woensdagmiddag 22 november 2017 een lezing over dit actuele onderwerp te organiseren. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De lezing wordt verzorgd door Aafke Scharloo, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma. Zij vertelt over het waarom, de gevolgen, de rode vlaggen en de mogelijkheden binnen de hulpverlening om gezinnen eerder en beter bij te staan. Aansluitend op de lezing is er een diner om met elkaar informeel van gedachten te wisselen.

Belangrijk struikelblok bij het vroegtijdig herkennen van mishandeling en misbruik is dat heel kleine kinderen het niet zelf kunnen vertellen. De vraag is dus hoe je er wél achter komt. Zorgprofessionals zijn over het algemeen geneigd voornamelijk te letten op signalen bij het kind. Denk aan extreem blauwe plekken of verwondingen. Breder kijken, bijvoorbeeld naar de ouder en signalen vanuit de omgeving, is echter van belang. De titel van de lezing van Aafke Scharloo sluit op dit dilemma aan: ‘Mishandeling en misbruik van baby’s en jonge kinderen: Je gaat het pas zien als je het door hebt!’. 

De Drommedaris van Enkhuizen, één van de mooiste authentieke bolwerken van Nederland, vormt het decor van lezing en diner. De ontvangst is vanaf 15.00 uur. Van 16.00 – 18.00 uur vindt de lezing plaats, waarbij het laatste half uur is gereserveerd voor het stellen van vragen en discussie. Vervolgens schuiven de deelnemers aan voor een informeel diner.

De deelnameprijs bedraagt, inclusief diner en alle consumpties, 94,50 euro (excl. BTW). Voor abonnees op Vakblad Vroeg, ook nieuwe, is de prijs 84,50 euro. Opgeven kan door een mail met uw gegevens te sturen naar vroeg@dgcommunicatie.nl. Geef daarbij aan of u een abonnement op het magazine Vakblad Vroeg heeft of wilt afsluiten. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids