Normal_kind_misbruik_knuffel

Vier ogen op elke groep in de buitenschoolse opvang, zoals kinderopvang, is in de praktijk niet mogelijk. Dat zei Josette Hoex, expert kinderopvang van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI), in het tv-programma EenVandaag. De vraag of het vierogenprincipe in de kinderopvang wenselijk is, komt naar aanleiding van een vorige week gearresteerde mannelijke medewerker op een bso. Dat meldt EenVandaag.

Een medewerker van bso Partou in De Bilt zou twee kinderen seksuele handelingen bij hem hebben laten verrichten. De man is gearresteerd en heeft inmiddels bekend. Afgelopen week werden de ouders van kinderen die naar Partou gaan geïnformeerd.

Slechts 0 tot 1 procent van de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang is man. Zij worden door ouders over het algemeen minder vertrouwd dan vrouwelijke medewerkers. Dat heeft onder meer te maken met een aantal schandalen die de laatste jaren aan het licht kwamen. Een bekend schandaal vond zeven jaar geleden plaats bij de Amsterdamse opvang Het Hofnarretje. Naar aanleiding daarvan werd de onderzoekscommissie Gunnink in het leven geroepen. Het doel was om uit te zoeken hoe dit soort incidenten niet meer kunnen gebeuren. Via deze commissie kwam het ‘vierogenprincipe’ ter sprake, dat vervolgens in 2013 verplicht werd voor alle kinderopvangorganisaties.

Volgens Hoex is het echter niet haalbaar om continue twee volwassenen op de kinderen te laten passen, met name omdat kinderen op een bso vaak in verschillende groepjes activiteiten doen. Daarnaast is de aanwezigheid van steeds twee personen volgens de expert pedagogisch onwenselijk.

In 2018 gaat er een nieuwe wet in, de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang. Daarin is vastgesteld hoeveel medewerkers er per soort groep nodig zijn. Voor jonge kinderen in de kinderopvang geldt een aanwezigheid van één volwassene per drie kinderen. Bij oudere kinderen kan dat aantal iets omlaag worden gesteld en voor kinderen tussen 4 en 13 jaar moet er per elf kinderen één begeleider aanwezig zijn. Het voordeel van oudere kinderen is volgens Hoex namelijk dat zij kunnen vertellen over wat er gebeurt. Op die manier werd ook het schandaal bij Partou bekend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids