Normal_tablet_kind

De voormalig directeur van de Britse inlichtingendienst GCHQ vindt dat kinderen zonder restricties op een tablet of computer moeten kunnen spelen. Hij noemt de negatieve gevolgen van het tabletgebruik bangmakerij. De Nederlandse opvoedkundige Marina van der Wal sluit zich hierbij aan, want als kinderen urenlang gebogen zouden zitten over een boek, had niemand het erover. Dat meldt RTL Nieuws. 

De afgelopen tijd is er in het nieuws veel te doen geweest over de negatieve gevolgen van tabletgebruik, zoals een slechte nachtrust, rug- en nekklachten en een slechte motoriek. “Het is helemaal niet bewezen dat kinderen die veel achter een scherm zitten hun tijd verdoen. Het is allemaal bangmakerij”, zegt Robert Hannigan, voormalig directeur van de Britse inlichtingendienst.

Hij denkt vooral dat kinderen door veel gebruik te maken van een tablet of computer de juiste computervaardigheden krijgen die nodig zijn voor de toekomst. Alleen Candy Crush spelen is niet goed, benadrukt Marina van der Wal, en de hele dag leren coderen ook niet, maar de juiste computervaardigheden leren kan op latere leeftijd heel handig zijn.

Opvoedkundige Van der Wal denkt dat ouders en kinderen een goede balans moeten vinden tussen buitenspeeltijd en het gebruik van een tablet of computer. Bovendien, zegt ze, moeten ouders het goede voorbeeld geven. En dan zouden ze zelf eerst bijvoorbeeld hun telefoonverslaving moeten loslaten.

Oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC waarschuwt wel voor de gevolgen van te dichtbij op de tablet zitten. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de ogen. Kinderen die zich te lang concentreren op iets van dichtbij, hebben meer kans op bijziendheid. “Als kinderen -1, -2, of -3 hebben, is dat niet zo’n probleem. Maar bij -6 krijgt één op de drie op latere leeftijd ernstige structurele afwijkingen aan de achterkant van het hoog, op het netvlies en aan de oogzenuw”, zegt Klaver. Ze adviseert kinderen schermtijd te compenseren door veel buiten te zijn, met name als het licht is. Drie tot vier uur schermtijd is acceptabel, zolang het kind daarnaast maar genoeg zonlicht krijgt.

Onderzoekers van de universiteit van London ontdekten vorig jaar al dat gebruik van een tablet helemaal niet zo slecht is voor het kind. Onderzoekers van de University of London denken dat het de fijne motoriek juist ten goede kan komen. Het bedienen van tablets en smartphones vergt precieze aanraking van het scherm en dat zou de fijne motorische ontwikkeling stimuleren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids