Normal_rookverbod

De openbare ruimten in Groningen moeten rookvrij worden. Met het project Groningen Rookvrij slaan organisaties, ziekenhuizen, sportclubs en scholen de handen ineen om dit te realiseren. Initiatiefnemer en verslavingsarts Robert van de Graaf wil zo toewerken naar een rookvrije generatie. Dat meldt NOS.

Vanuit zijn ervaring in de jeugdzorg zag Van der Graaf hoe hoe normaal iedereen het vond dat jonge cliënten sigaretten kochten. "De meeste mensen die verslaafd raken aan tabak, beginnen met roken omdat ze op jonge leeftijd anderen zien roken", aldus Van Der Graaf.  Hij wil daarom toe naar een situatie waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat kinderen volwassenen zien roken. De kans op verslaving, en daarmee op ernstige ziektes, wordt hiermee een stuk kleiner.

Organisaties en de gemeente Groningen hebben een aantal maanden geleden daarom een convenant ondertekend. Op meerdere plekken wordt al gewerkt aan een rookvrije omgeving. Zo heeft het UMCG als streven dat het terrein vanaf 2019 rookvrij is voor zowel patiënten als medewerkers. Het ziekenhuis voert hiertoe gesprekken met patiëntenverenigingen en heeft een enquête onder het personeel uitgezet.

Kinderen kunnen inmiddels gezond spelen in speeltuinen waar niet meer gerookt mag worden. Ook de kinderopvang in de stad Groningen wordt rookvrij. Na de zomervakantie mag er niet meer worden gerookt voor het hoofdgebouw van de universiteit. En ook sportclubs maken zich sterk voor een rookvrij Groningen. Uiteindelijk hoopt Van der Graaf op deze manier met inzet van heel veel partijen tot een rookvrije generatie te komen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids