Normal_maandoverzicht
Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder de wijdverbreide staking in het basisonderwijs, de wanhopige zoektocht naar een nieuwe docent en de teloorgang van het iPad-onderwijs.

Staking PO

Dinsdag 27 juni deden meer dan 5500 basisscholen mee aan een zogenaamde prikactie: de scholen gingen bij wijze van korte staking een uur later open. Hiermee werd geprotesteerd tegen de hoge werkdruk en het lage salaris. Ook bood PO-Front, een uniek samenwerkingsverband van actiegroep PO in Actie, de onderwijsbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FNV, FVOV en werkgeversorganisatie PO-Raad, hierover een petitie aan op de onderwijsmanifestatie in Den Haag. De actie startte enkele weken geleden en werd massaal ondertekend door sympathisanten, ouders en leraren. Afgelopen woensdag stond de teller op meer dan 351.000 handtekeningen. 

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker lieten echter een dag eerder al weten dat er geen geld is om de lonen van basisschoolleerkrachten te verhogen.
 

Run op Pabo-student

Scholen gaan steeds verder om het oplopende lerarentekort het hoofd te bieden. Zelfs eerstejaars pabostudenten wordt al een baan aangeboden wordt na afronding van hun opleiding. Ook recruiters proberen steeds vroeger studenten te werven. 
 
Daarnaast gaan scholen steeds verder met het bieden van lokpremies. Zo krijgen pas afgestudeerden aan de pabo bij de ene school hun collegegeld van 6000 euro terug en kunnen ze bij andere scholen een bonus van 5000 tot zelfs 10.000 euro tegemoet zien.
 
Staatsecretaris Dekker vindt dat schoolbesturen onderling afspraken moeten maken over het gebruik van lokpremies. Zo hoeven scholen niet tegen elkaar op te bieden. Ook is het wenselijk als de schoolbesturen met elkaar overleggen over de invulling van vacatures in bijvoorbeeld een gezamenlijke regionale vacaturewebsite. 
 

Overig onderwijsnieuws 

  • CBS laat zien dat er een toename van bijna 60.000 kinderen is dat naar de kinderopvang gaat. Toch maakt Brancheorganisatie Kinderopvang zich zorgen dat de meerkosten door de invoering van de Wet innovatie en kindervang worden doorberekend aan de ouder, waardoor die zijn kind van de opvang haalt en instabiele organisaties failliet gaan.
  • Ruim de helft van de scholen die de afgelopen vier jaar overstapten op het revolutionaire Steve Jobsonderwijs of serieus overwogen dat te doen, is inmiddels afgehaakt. De hoge kosten die initiator Maurice de Hond hen in rekening bracht, noemen zij als belangrijkste reden.
  • De rechter heeft drie zwemleraren uit Rhenen schuldig bevonden aan de dood van een negenjarig Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen. De twee basisschoolleerkrachten werden vrijgesproken. De zaak werd met spanning gevolgd door veel scholen.
  • Op 14 juni kregen ongeveer 213.000 scholieren te horen of ze voor hun eindexamen geslaagd of gezakt waren of dat ze één of meerdere herexamen moesten doen. Bij de vwo-examens Nederlands en Frans werd de normering aangepast. Ook bleek op twee Utrechtse scholen te zijn gefraudeerd waardoor de examens ongeldig werden verklaard.
  • Sinds 2013 stijgt het aantal jongeren dat een technisch profiel of studie kiest gestaag, blijkt uit de voortgangsrapportage en monitor van het Nationaal Techniekpact 2020. De grootste stijging in een keuze voor techniek is zichtbaar in de vmbo gl/tl opleidingen, aandachtspunt blijft de instroom van leerlingen in het vmbo-bb en vmbo-kb. Ook in het middelbaar en hoger onderwijs is een duidelijke stijging waarneembaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids