Normal_11008

HEKENDORP - Het aantal boerenbedrijven dat een deel van hun inkomsten uit nevenactiviteiten behaalt, neemt de laatste tijd sterk toe. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek aan het begin van deze week. Deze ontwikkeling is vooral waarneembaar bij de kleinere bedrijven, zo meldt NOS.nl.

Op de boerderij worden al lang niet meer alleen koeien gehouden of gewassen verbouwd. Agrarische ondernemers worden steeds creatiever in het bedenken van manieren om extra inkomsten te genereren. Een groot voordeel is de enorme hoeveelheid ruimte rondom het boerenbedrijf. Aanvankelijk werd stalruimte nog beschikbaar gesteld voor het stallen van caravans of paarden, maar tegenwoordig kan de ruimte ook dienst doen voor feestjes en partijen en zelfs kinderopvang.

Kinderopvang
Petra Blom en haar man uit Hekendorp besloten twee jaar geleden de varkens eruit te doen en de ruimte te benutten als kinderopvang. Elke dag lopen er ongeveer 27 kinderen vrij te spelen tussen de koeien, geiten, eenden en kippen. "Ze vinden het geweldig. Het daagt ze uit en draagt bij aan hun ontwikkeling."

Het initiatief heeft voordelen voor alle partijen. De kinderen groeien op in de natuur waar ze kunnen genieten van de buitenlucht en de ruimte hebben om te rennen en te ravotten. De boeren ondernemers komt het goed uit omdat ze zo op een efficiënte manier gebruik maken van hun grondgebied, en de ouders zijn blij omdat hun kinderen opgroeien in een natuurrijke omgeving tussen de dieren.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen