Normal_modderdag

Tijdens ModderDag, op donderdag 29 juni, gaan 120.000 kinderen in heel Nederland weer ontdekken wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. Zo’n 3000 kinderopvang-organisaties, bso’s, gastouders, basisscholen en bezoekerscentra organiseren allerlei activiteiten in en rond modder. Dit meldt IVN.

Wie kan het verst glijden, de hoogste moddertoren maken of het lekkerste moddertaartje bakken? Niet alleen Nederlandse kinderen, ook honderdduizenden kinderen in het buitenland zijn op 29 juni 2017 tegelijkertijd actief bezig met natuur op International Mud Day. Het is wetenschappelijk aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. 
 
Op ModderDag organiseert IVN van 13.00 tot 18.00 uur een openbaar ModderDag event voor zo'n 500 kinderen met diverse Modderactiviteiten. Daarnaast is ook Prinses Laurentien aanwezig. Zij gaat over het Blote Voetenpad lopen, samen met algemeen directeur Jelle de Jong van IVN. Zo laat ze zien dat spelen in de modder heel gewoon is en je snel weer schoon kunt worden.  
 
In 2013 werd ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanaf 2016 wordt de ModderDag georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN wil kinderen de leukste natuurlessen van de hele wereld geven. Dat is nu leerzaam en leuk voor hen zelf, en later van essentieel belang voor het behoud van onze natuur.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids