Dichters op reis - 50 Jaar Internationaal Nederlands

De IVN en Poetry International presenteren tijdens De Week van het Nederlands Dichters op reis, een online wereldkaart met gedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters over plaatsen die ze tijdens buitenlandse reizen bezochten. Dit meldt IVN.

Dichters als Antoine de Kom, Hester Knibbe, Menno Wigman, Cees Nooteboom en Jelica Novakovic raakten geïnspireerd door steden als Damascus, Bogota, Antwerpen en Berlijn en mythische plekken als Delphi. De gedichten zijn niet alleen via de plattegrond te traceren en te lezen, ze zijn vaak ook te beluisteren, voorgelezen door de dichter zelf. Een virtuele, poëtische wereldreis nu, ter inspiratie voor een daadwerkelijke reis zodra dat weer kan. De Week van het Nederlands duurt nog tot en met 10 oktober, de wereldkaart met gedichten staat op www.dichtersopreis.nu.
 

Week van het Nederlands 

De Internationale Vereniging voor Neerlandistiek staat al 50 jaar voor alle plekken in de wereld waar Nederlands gestudeerd kan worden. Hiermee vertegenwoordigt de IVN 600 docenten en 15.000 studenten die op 40 plekken in de wereld Nederlands studeren. Dit jubileum wordt gevierd met de Week van het Nederlands, die nog tot en met 10 oktober de veelzijdigheid van de Nederlandse taal en cultuur onder de aandacht brengt. De ambassadeurs Radna Fabias en Wannes Cappelle openden afgelopen zaterdag de week succesvol met een viering van de Nederlandse taal in de Taalstaat, gelijktijdig uitgezonden op Radio NPO 1 en VRT Radio 1. Daarna leerden auteurs en vertalers ons over literair vertalen tijdens een online talkshow vanuit Antwerpen en Rotterdam die hier is terug te kijken. 
 

Poetry International Explore Dutch Poetry

Sinds 1970 laat Poetry International een zo groot en breed mogelijk publiek kennis maken met een grote diversiteit aan dichters en gedichten vanuit de hele wereld, zowel on-stage als online. Het jaarlijkse Poetry International Festival haalt de top van de internationale poëzie naar Rotterdam, de online poëziecollectie Poetry Archives bevat meer dan 10.000 gedichten van ruim 1.100 dichters in de oorspronkelijke taal en vertalingen naar het Engels, vaak ook naar het Nederlands. Met de campagne Explore Dutch Poetry presenteert Poetry International samen met het Nederlands Letterenfonds de Nederlandstalige poëzie in het buitenland. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids