Normal_kinderopvang_lezen_kinderen_peuters

Onderwijsspecialist Kentalis heeft een gratis workshop gelanceerd voor pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De workshop 'De (niet) pratende peuter' gaat in op de spraak- en taalontwikkeling van jonge kinderen en welke problemen zich daarbij kunnen voordoen. Met de workshop wil Kentalis bewerkstelligen dat jeugdprofessionals meer bekend worden met taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij jonge kinderen. Als onzichtbare handicap worden deze taalproblemen makkelijk over het hoofd gezien. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Nog te vaak worden taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij jonge kinderen niet of te laat opgemerkt of ten onrechte als een symptoom van autisme of ADHD bestempeld. Kinderen krijgen daardoor niet de begeleiding die ze nodig hebben waardoor ook problemen in de sociaalemotionele ontwikkeling kunnen ontstaan. De moeilijkheid bij TOS is dat de voorkomende taalproblemen verschillen per kind en per leeftijd. Bij peuters uit het zich vaak in weinig of onverstaanbaar praten, oudere kinderen maken meestal kromme zinnen of kunnen moeilijk op het juiste woord komen.

De workshop 'De (niet) pratende peuter' informeert over de ontwikkeling van taal en spraak bij jonge kinderen en hoe problemen in deze ontwikkelingen herkend kunnen worden. De deelnemers krijgen een aantal handvatten aangereikt om taal bij jonge kinderen te stimuleren. Ook onderwerpen als meertaligheid, taalachterstand en slechthorendheid kunnen aan bod komen, afhankelijk van de vragen die deelnemers hebben.

Neem voor meer informatie contact op met Kentalis door een email te sturen aan info@kentalis.nl onder vermelding van 'De (niet) pratende peuter'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids