Normal_groente_gezond__compfight_

De gemeenten Hardenberg en Ommen hebben het project Smakelijke Moestuinen ingeluid. Op acht locaties voor kinderopvang gaan jonge kinderen aan de slag met de zaadjes van groente. Uiteindelijk moet het project een groter bewustzijn kweken over gezond eten. Ook bij ouders en pedagogisch medewerkers moeten het belang van gezond eten op jonge leeftijd meer op de voorgrond komen te staan. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

Het project in Hardenberg en Ommen werd gestart met het vullen van bakken met grond en zaadjes. Uiteraard hielpen de kinderen daaraan mee, onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan.’ Er is een speciale toolbox meegeleverd die educatief materiaal bevat. Ook ideeën voor activiteiten krijgen de opvanglocaties aangeboden via het project. Bovendien worden ouders en pedagogisch medewerkers in de gelegenheid gesteld om een workshop te volgen.

Op deze manier leren kinderen hoe leuk het is om zelf groente te verbouwen. Daarnaast kunnen ze ook ervaren dat groente best heel lekker is. Bovendien is gebleken dat jonge kinderen minder moeite hebben met eten als zij voedsel in hun handen kunnen pakken. Het voelen en vastpakken van bijvoorbeeld groente stimuleert kinderen om gezond te eten.

De Rotterdamse stichting BuurtLab startte het project Smakelijke Moestuinen twee jaar geleden. In die regio liepen diverse kinderopvanglocaties al warm voor het project, waarna nu ook de twee Overijsselse gemeenten volgen. De acht locaties in Hardenberg en Ommen houden zich de komende drie jaar bezig met de moestuinen. Wethouder Ko Scheele van de gemeente Ommen is enthousiast over het  aantal locaties dat meedoet.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids