Normal_lunch__eten__kind__kinderen__lunchbox__overblijven__tussenschoolse_opvang

Een aantal gemeenten experimenteert met integrale en inclusieve kindcentra. In februari gingen de proeftuinen kindcentra van de VNG officieel van start: Tilburg, `s-Hertogenbosch, Zaanstad en regio Noord-Groningen. Nu ruim een maand later valt met name op dat de proefgemeenten verschillende aanpakken voor de ontwikkeling van een kindcentrum toepassen. Dit meldt VNG.

In de ene gemeente zijn onderwijs en opvang bijvoorbeeld in één gebouw gehuisvest en was dit ook een voorwaarde. In een andere gemeente gaat het om verbinding tussen verschillende partijen, en is het gebouw geen dwingende voorwaarde.

Een voorzichtige conclusie is: zoveel gemeenten, zoveel verschillen plannen van aanpak en samenwerkingsvormen en nog niemand heeft dé oplossing gevonden. Het verschil in aanpak leidt er toe dat elke gemeente zich verdiept in een of meer aspecten van het proces. De ene gemeente heeft ervaring met de mogelijkheden van de GGD-inspectie, de andere onderzoekt de wet op de onderwijshuisvesting. Alle kennis wordt in de proeftuinen met elkaar gedeeld.

Samen met de VNG wordt onderzocht welke kennis aanwezig is om een integraal en inclusief kindcentrum te realiseren. Zo verzamelt de VNG kennis over de mogelijkheden binnen het wettelijk kader. De VNG vraagt ook anderen om hun kennis te delen: gemeenten, ministeries, KC2020 en organisaties zoals de PO-raad, Sociaal Werk Nederland en de Brancheorganisatie Kinderopvang. Bijvoorbeeld inzichten over knelpunten in wet- en regelgeving waartegen scholen en gemeenten aanlopen.

Het belangrijkste is dat de proeftuinen laten zien dat een inclusief en integraal kindcentrum goed is voor een passend aanbod voor alle kinderen, zodat zij later goed functioneren in de samenleving, aldus de VNG.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids