Normal_huiselijk_geweld-kindermishandeling-kind-misbruik

De checklisten die artsen gebruiken om kindermishandeling te ontdekken zijn misleidend en leiden tot onterechte verdenkingen. Beter is het om artsen jaarlijks verplicht bij te laten scholen over de signalen van kindermishandeling, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Maartje Schouten van UMC Utrecht. Dat meldt de Volkskrant.

Een jaar lang hield Schouten gegevens bij van vijfduizend kinderen die een bezoek brachten aan vijf Utrechtse huisartsenposten. Hierbij bekeek ze het aantal positieve en negatieve scores op de vragenlijst, waarna ze vervolgens onderzocht voor welke van deze kinderen een melding is gedaan bij Veilig Thuis.
 
Schouten kwam tot de conclusie dat van iedere honderd verdenkingen er 92 onterecht waren. Af en toe volgde er zelfs een melding als de screening positief bleek. Ook op de spoedeisende hulpafdelingen was het grootste deel van de verdenkingen onterecht. Volgens Schouten is de lijst nooit wetenschappelijk getest en dus niet accuraat. Artsen vertrouwen erop dat de test correct is, terwijl in de praktijk niet zo is, zegt kinderarts en onderzoeksbegeleider Elise van de Putte.
 
Uiteindelijk is het volgens Schouten van belang dat kindermishandeling, en de signalen waarbij een arts moet gaan handelen, beter worden herkend. Dat gebeurt nu nog minimaal in het onderwijs. Ze ziet daarom liever dat er voor artsen een jaarlijkse verplichting komt om bij te scholen over dit onderwerp. “Een reminder leidt tot meer bewustwording en zou de verplichte vragenlijst kunnen vervangen”, aldus Schouten.
 
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde de verplichte vragenlijst in 2011 toen het vaststelde dat ziekenhuizen (de huisartsenposten en SEH-afdelingen) bijna nooit melding doen van kindermishandeling, terwijl dit juist de plek is voor ouders om hier – eventueel anoniem – hulp te vragen. De inspectie wil de vragenlijst niet afschaffen, want dat leidt alleen maar tot nog minder meldingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids