Artsen staan voor de klas om kinderen te wijzen op gevaren van vapen

Artsen maken zich grote zorgen om vapende kinderen. De artsen willen niet langer toekijken en niets doen tot de kinderen in het ziekenhuis belanden. Daarom zoeken de 230 artsen de scholieren de komende weken zelf op om ze te waarschuwen voor de gevaren van de e-sigaret. Dat meldt RTL Nieuws.

De gevolgen van jarenlang roken zien twee artsen, Danielle Cohen en Frank Borm, elke dag terug in het ziekenhuis. Cohen heeft al honderden keren de diagnose longkanker gesteld. De patiënten hadden in meer dan 85 procent van de gevallen zelf gerookt.

Opstapje naar 'gewone' sigaret 

Een op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar gevapet. Volgens het Trimbos Instituut is vapen vaak een eerste opstapje naar het roken van een ‘gewone’ sigaret. Cohen en Borm hebben daarom het lespakket Vapen. Jouw Keuze ontwikkeld. “We willen dat jongeren zich bewust worden van het feit dat ze slachtoffer zijn van een dodelijke en sluwe industrie.”

Bezoek van een arts 

Het gratis lespakket is in een maand al 2671 keer gedownload. Scholen kunnen ook een bezoek van een arts aanvragen. Al 366 basis- en middelbare scholen hebben dit gedaan.

Cohen is erg blij met alle huisartsen, verslavingsartsen, kinderartsen en longartsen die zich hebben aangemeld voor een bezoek aan een school. Al snapt ze ook dat de artsen zelf niet de oplossing zijn. “Het zou niet nodig moeten zijn dat artsen en leraren preventiewerk moeten gaan uitvoeren. Het is dat wij een moreel besef hebben en niet weg kunnen kijken op dit moment. Maar hier ligt natuurlijk een serieuze taak voor de overheid.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk