Studente tandheelkunde RUG opgepakt voor het stalken van docenten

Een 28-jarige ex-studente uit Groningen zit vast omdat ze haar oud-docenten van de RUG en begeleiders van het UMCG bleef stalken en bedreigen. Bij de opleiding zijn ze bang dat de vrouw ergere dingen gaat doen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De opleiding Tandheelkunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de vrouw een aantal jaren geleden weggestuurd. Na de aanslag van Fouad L. op het Erasmus MC, vorig jaar september, stuurde de vrouw online allerlei cryptische berichten rond. De universiteit sloeg meteen alarm. Studenten en docenten van de opleiding Tandheelkunde waren bang dat de vrouw geïnspireerd was geraakt door de aanslag van L.

Bijeenkomst 

De RUG organiseerde in oktober nog een bijeenkomst voor de bange studenten, want de vrouw poseerde namelijk met een speelgoedpistool bij een universiteitsgebouw. Dat was te zien op haar Facebookpagina. De vrouw studeerde al een aantal jaren tandheelkunde, maar ze presteerde te slecht om af te studeren. Contact met patiënten had ze niet en uiteindelijk is van de opleiding gestuurd.

Lastig vallen van leraren en artsen 

Toch kwam ze terug naar de RUG en het UMCG. Leraren en artsen werden door haar lastig gevallen. Ze gooide bijvoorbeeld koffie over een vrouw en smeet eieren naar ramen. Docenten, artsen en bestuurders worden met naam en foto’s uitgemaakt voor van alles en nog wat in de berichten die de vrouw op Facebook plaatst. Zo schreef ze dat er porno gekeken werd op het werk.

Gebiedsverbod 

Het faculteitsgebouw van tandheelkunde legde de vrouw in oktober 2022 een gebiedsverbod op. Ook huurde de universiteit extra beveiliging in aangezien de vrouw probeerde als schoonmaakster binnen te komen.

De studente kreeg begin vorig jaar ook een gebiedsverbod voor het UMCG opgelegd. Dat hielp niet, want afgelopen zomer hing ze nog posters op in het ziekenhuis met foto’s en verzonnen complotten. In augustus moest ze zich dan ook melden bij de politierechter, maar daar kwam ze niet opdagen.

Psychologisch onderzoek

Het Openbaar Ministerie wil dat de ex-studente een psychologisch onderzoek krijg en dat ze in gesprek gaat met een psychiater. Dinsdag 5 maart start de voorbereidende zitting en moet de vrouw in de rechtbank verschijnen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk