Normal_rugzak__klas__kinderen__schooltas__klaslokaal__po

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vier regio's in Nederland aangewezen om als proeftuin te fungeren voor het ontwikkelen van integrale kindcentra. De proeftuinen moeten een duidelijk beeld opleveren van de kansen en knelpunten voor een integraal kindcentrum (IKC). Dit meldt RTV Noord. 

Het gaat om Den Bosch, Zaanstad, Tilburg en zeven gemeenten in Noord-Groningen.  In integrale kindcentra wordt opvang, onderwijs, welzijn en zorg voor kinderen van nul tot twaalf jaar oud georganiseerd. De aangewezen regio's fungeren nu als voorbeeld voor de rest van Nederland in het ontwikkelen van IKC's. 
 
Volgens projectleider Janny Reitsma in Groningen is dit hét moment voor de scholen om na te denken over hun visie op onderwijs in combinatie met een daarbij passend gebouw. De zeven gemeenten in Noord-Groningen hebben inmiddels een plan ontwikkeld om betaalbare, frisse en vooral ook aardbevingsbestendige gebouwen te realiseren.
 
Reitsma benadrukt de rol van de ouders in het proces. Door de veranderingen kan het voorkomen dat kleine scholen moeten sluiten. “We willen ouders er echt bij betrekken met de vraag: wat kan dan wel? Hoe gaan we dit met elkaar organiseren? We zien de ouders als bondgenoten, als partner.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids