Normal_blokken__spelen__kind__peuter__opvang__kov__gastouder

Peuterwerk is tegenwoordig sterk gericht op preventie. Dat komt voornamelijk door de focus op ontwikkelingsstimulering, opvoedondersteuning, vroegsignalering en doorverwijzing. Sociaal Werk Nederland is echter bang dat de huidige functie van peuterspeelwerk verloren gaat, omdat gemeenten het komende jaar bedrijfseconomische belangen voorop lijken te zetten. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Een groot aantal gemeenten in Nederland wil het peuterspeelzaalwerk aan het eind van dit jaar harmoniseren. De organisatie van voorschoolse voorzieningen gaat daarbij grotendeels op de schop. Volgens Sociaal Werk Nederland zijn de gemeenten zich er niet van bewust dat een ambitieuze visie op het jonge kind voorop staat en belangrijk is voor het jeugdbeleid. Peuters hebben in hun eerste levensjaren veel baat bij taal en samen spelen. Een prikkelende omgeving waar ook ouders bij betrokken zijn is cruciaal. In deze voorziening zouden gemeenten veel meer kunnen investeren volgens Sociaal Werk Nederland.

Het Kabinet wil kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs beter op elkaar af te stemmen en bedacht daarom de visie ‘Een betere basis voor peuters’. De harmonisatie moet er bovendien voor zorgen dat peuterspeelzalen voldoen aan de eisen van de Wet Kinderopvang. Voor ouders wordt het daardoor bijvoorbeeld gemakkelijker om kinderopvangtoeslag aan te vragen.

Sociaal Werk Nederland vraagt de gemeenten dan ook met nadruk om de preventieve functie van kinderopvang te waarborgen. Middels de position paper “Peuterwerk in het sociaal domein” wordt die oproep aan de gemeenten gepresenteerd. De gemeenten die peuterwerk wel al op een goede manier onder de aandacht brengen, worden op de website van Sociaal Werk uitgelicht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids